Amy

Ken je dat gevoel, dat je een documentaire zit te kijken waarvan je de afloop al weet en hoopt dat er iets gebeurt waardoor het wél goed afloopt? Dat had ik bij de docu Amy, over Amy Winehouse. Het is bekend dat de zangeres op 27-jarige leeftijd is overleden als gevolg van haar turbulente levensstijl. En toch hoop je gedurende de film dat ze tot inkeer komt en gezonder gaat leven.

De documentaire, gemaakt door Asif Kapadia, vertelt het verhaal van Amy vanaf de eerste stappen in haar zangcarrière tot aan haar dood. Interviews met vrienden en bekenden en archiefbeelden van Amy wisselen elkaar af. Bijzonder is dat er veel beeldmateriaal van Amy is, ook van de eerste jaren waarin ze net begint met optreden. Filmpjes gemaakt met de telefoon van een 14-jarige Amy op de verjaardag van een vriendin en later gesprekken achterin de auto op weg naar een optreden.

De film laat zien wat voor een talent ze had. Een geweldige stem en ze beheerste de kunst van het componeren al op jonge leeftijd. Het schrijven van nieuwe muziek werkte als therapie voor haar. Tegelijkertijd bleek haar muziek, of eigenlijk het succes ervan, ook wat haar brak. De tabloids die haar immer volgden, het gebrek aan privacy en het vluchten in een wereld van drugs en alcohol. Het destructieve leven van Amy is op een mooie manier opgetekend in deze documentaire en na afloop kun je alleen maar verzuchten hoe zonde het is dat aan haar leven een vroegtijdig einde is gekomen.

Amy – een documentaire van Asif Kapadia.

 

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet getoond