Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice

Tegenwoordig is er bijna geen plek op aarde te vinden die niet te bezoeken is. Backpackers en andere toeristen zijn op zoek naar ongerepte natuur en authentieke culturen en banen hun weg naar onontdekte plekken. Maar wat doet de komst van het toerisme met inheemse dorpjes die tot dan toe onbezocht waren? In Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice gaat documentairemaker Daan Veldhuizen op zoek naar het antwoord in het dorp Muang Ngoi in Laos.

Muang Ngoi is een idyllisch dorpje temidden van prachtige, groene bergen en rijstvelden, gelegen aan een grote rivier. We volgen de levens van twee vrienden, Shai en Khao. Ze zijn samen opgegroeid in Muang Ngoi, maar Shai heeft in de stad gestudeerd waardoor hij veranderd is. Hij wil eigen baas zijn en wil het toerisme naar zijn dorp brengen. Hij probeert aan zijn familie te bewijzen dat hij succesvol kan zijn, ook al geloven zij niet in zijn kunnen. Khao leeft van het werken op zijn rijstveld en woont met zijn vrouw en kinderen in bij zijn familie. Het is zijn doel om voor zijn grootouders zorgen zoals zij voor hem hebben gedaan.

Omgaan met verandering

Mooi aan de documentaire is dat deze een ontwikkeling door de tijd laat zien zonder een standpunt in te nemen. De makers hebben het dorp en haar bewoners voor langere tijd gevolgd. Eerst zien we een sporadische toerist aankomen, later meren er complete bootladingen aan en zitten alle guesthouses vol. De documentaire schept een beeld van het toerisme in Azië door in te zoomen op twee jongens die ieder op hun eigen manier met de veranderingen omgaan.

In de documentaire zien we hoe de komst van het toerisme het dorp en haar bewoners veranderd heeft. Het leven is interessanter geworden, de lokale bewoners leren veel nieuwe dingen en talen. Ook is er een weg en elektriciteit aangelegd waardoor het leven sneller en gemakkelijker is geworden.

Maar toerisme levert niet alleen positieve dingen op. Geld heeft de lokale inwoners veranderd. Ook de vriendschap tussen Khao en Shai is  aneerslag geworden. Voorheen hielpen ze elkaar, maar nu wil Shai alles zelf doen en zelf geld verdienen. Terwijl Shai stress ondervindt van competitie en de druk om succesvol te zijn, plukt Khao de vruchten van de toeristen. Met zijn kennis van de jungle neemt hij toeristen mee op trekkings voor een lagere prijs. Shai slaagt er niet in zijn zaak rendabel te maken en vertrekt naar het buitenland. Waar de een zijn dromen waarmaakt door hard te werken, kan de ander niet tegen de druk om te presteren.

Bekijk de documentaire op Vimeo

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet getoond