Het Verlangen van Michael Dudok de Wit

Na het prachtige en award-winnende Father and Daughter verschijnt nu de eerste lange animatiefilm The Red Turtle van Michael Dudok de Wit in de bioscoop. De VPRO heeft een documentaire gemaakt over het maakproces van deze speelfilm.

De Japanse animatiestudio Ghibli benaderde Dudok de Wit met de vraag of hij een lange animatiefilm wilde maken. Hij had al wat ideeën liggen en zijn uit de losse pols geschreven synopsis werd gelijk goedgekeurd. Een vlot begin waarna een lang proces volgde van de uitwerking van het scenario.

Ik wil geen goede film maken, maar een fantastische film

De animator verzamelde een team om zich heen van mensen die net zo gedreven zijn als hij en dezelfde animatiestijl hebben of zich eigen willen maken. De film moet precies zo worden als hij in zijn hoofd heeft en alle scènes moeten door hem goedgekeurd worden. Goed is niet goed genoeg wanneer het beter kan. Hij vreest het eerste moment waarop er niets meer gewijzigd kan worden.

Hoewel hij de controle niet kwijt wil, ziet hij het als teamwerk en weet hij zijn team te stimuleren het allerbeste uit zichzelf te halen. Zijn collega’s zien hem als een groot kind dat moeite heeft om op een bepaald punt te zeggen, zo is het goed genoeg.

Zijn perfectionisme en gedrevenheid zorgen er wel voor dat alle details kloppen. Bewegingen van personages worden door acteurs voorgedaan en vastgelegd op film. Schaduwen zijn belangrijk in het werk van Dudok de Wit en worden zorgvuldig bestudeerd en getekend, net als de golven van de zee.

De filmmaker wil niet alleen een mooie animatiefilm maken, maar is ook op zoek naar tijdloosheid. Als iets je raakt, is het tijdloos en niet noodzakelijk gebonden aan een moment of plaats. “Als het me lukt om dat uit te drukken met deze film, dan zou ik echt gelukkig zijn.”

The Red Turtle is vanaf vandaag in de bioscoop te zien.

Documentaire terugkijken via 2Doc

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet getoond