Vleesverlangen

Marijn Frank, bekend van het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde, is een vleesjunk. Voor haar bestaat er niets lekkerders dan vlees. In de documentaire Vleesverlangen onderzoekt ze waarom ze zo naar vlees verlangt. Haar zoektocht leidt via hersenonderzoek, psychotherapie en verschillende interviews naar het slachthuis. Als ze zelf een dier kan slachten, heeft ze in ieder geval niet haar ogen ervoor gesloten, is haar gedachtengang.

Als tv-presentator van De Keuringsdienst van Waarde weet ze alles over de gevolgen van vleesconsumptie voor dierenwelzijn en de aarde. Vlees eten is zogezegd ‘het kwaad’. En toch kan ze niet van vlees afblijven. Haar dubbele gevoelens worden duidelijk wanneer ze vertelt dat ze haar dochter Sally geen vlees geeft. Sally is nog een onbeschreven blad, onschuldig en perfect. Vlees voeren zou dat verpesten.

De documentaire schuwt geen emotie. Wanneer Marijn voor het eerst ziet hoe een koe wordt neergeschoten, schiet ze zelf ook vol. Als zijzelf later voor het eerst het pistool ter hand mag nemen, mislukt de eerste poging door de spanning. Een tweede poging lukt wel. Ze realiseert zich hoe bijzonder en heftig het is als een dier doodgaat om aan onze eetbehoeftes te voldoen.

Vleesverlangen is een eerlijke zoektocht over het verlangen naar vlees en het erkennen van de gevolgen van de vleesconsumptie. Marijns queeste is daarom niet alleen persoonlijk, maar staat ook voor de maatschappij. We eten vlees zonder te beseffen wat eraan vooraf is gegaan. Een dier sterft voor onze consumptie. Wanneer we daarbij stilstaan, kunnen we bewuster vlees eten met minder schuldgevoelens.

Aan het eind van haar traject is Marijn bewuster van het eten van vlees en durft ze Sally haar eerste gehaktbal voor te schotelen. De gehaktbal is hap-slik-weg, waarna ze van tafel opstaat. De aardappels en wortels liggen nog onaangeroerd op haar bord.

Vleesverlangen – IDTV Docs & NTR

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet getoond